3. února 2017

Pod palbou okolí nemocnice i školy

V posledních dnech a hodinách zesílily útoky ukrajinské armády proti území Luhanské lidové republiky (LLR) a Doněcké lidové republiky (DLR). Nejenže ukrajinská armáda stále používá Minskými dohodami zakázané těžké zbraně, ale pokouší se i neustále proniknout na území lidových republik. Všechny dosavadní pokusy o proniknutí však vždy skončily neúspěchem a mnoha zbytečnými ztrátami na životech mladých ukrajinských vojáků.
Ztráty na životech se množí i na straně bojovníků i civilního obyvatelstva lidových republik. Jen v noci na dnešek (v noci na 30.1.) zahynulo nejméně 25 ukrajinských vojáků a 10 bojovníků lidových republik. Mezi nimi zahynul včera (29.1.) i další z významných velitelů bojovníků DLR Ivan Balaka, zvaný Grek. Ukrajinci pokračují i v ostřelování obytných domů a objektů infrastruktury. Dnes (30.1.) byl zvlášť tragický pro obyvatele severních čtvrtí Makejevky. Dopoledne bylo ostřelováno okolí školy a nemocnice v Makejevce. Po třech výbuších blízko školy bylo vyučování ve škole přerušeno, děti začaly křičet. Byly i s učiteli rychle evakuovány do krytu. Naštěstí se nikomu nic nestalo. Hůře to dopadlo u nemocnice. Střely dopadly do kotelny u nemocnice, stálo to dva lidské životy, další dva lidé byli zraněni.

Ostřelovány byly i okraje Doněcka (tam po mnoha měsících musela být na mnoha úsecích přerušena tramvajová, trolejbusová a autobusová doprava), Jasinovaté, Gorlovky, Debalceva, Pervomajky, Irmina, Stachanova i mnoho dalších míst na linii fronty. Byla ostřelována i filtrační stanice u Doněcka, při jejímž poškození by hrozil únik chlóru. Odvetné údery bojovníků z LLR a DLR dosud nebyly žádné nebo jen sporadické. Včera (29.1.) však mohutnost odvetných úderů překvapila mnohé. Za jediný večer bojovníci vypustili po ukrajinské armádě více střel než za celý předešlý měsíc. I to svědčí o tom, že trpělivost bojovníků a víra v plnění Minských dohod Ukrajinci je u konce.
Ukrajinci se nedopouštějí válečných zločinů jen proti obyvatelům lidových republik. Před několika dny bojovníci nechvalně známých praporů zahájili blokádu železničních tratí z LLR a DLR na Ukrajinu, kterými byly zásobovány uhlím ukrajinské elektrárny. Na jednom místě byly dokonce rozřezány koleje. Blokáda je uskutečněna v rámci snahy úplně přerušit veškeré hospodářské vztahy Ukrajiny s lidovými republikami. Jenže nedostatkem kvalitního donbaského uhlí budou brzy trpět obyvatelé Ukrajiny, kterým hrozí přerušení dodávek elektřiny a tepla. To je skutečná genocida vlastního obyvatelstva.
Jaromír Vašek, předseda Společnosti přátel Luganské lidové republiky a Doněcké lidové republiky